Fakta

 

Om solljus och UV-strålar

Solljuset kommer från solsimulatorer från Suntech Group AB. Solsimulatorerna återskapar solens hela spektrum av solljus (både UVA- och UVB-strålar som UV-ljuset delas upp i) men med reducerad nivå av de skadliga UVA-strålarna så att lagar och regler följs och så att man kan njuta av sol och värme utan några hälsorisker. Fördjupad teknisk beskrivning av solsimulatorerna finns att läsa på www.suntechgroup.seSyftet med detta simulerade solljus är att bli frisk.
UVA-strålar är de strålar som ger huden pigment, föråldrar den och kan orsaka cancer. UVA-strålarna kan även bryta ner D-vitaminet i kroppen. I solarium används bara UVA-strålning.
Det är UVB-stålarna vi behöver för att huden ska kunna börja producera D-vitamin. Men p.g.a. att solen bara står i tillräckligt hög vinkel på våra breddgrader
, så att UVB-strålarna inte filtreras bort i atmosfären, i juni och juli månad får vi för lite D-vitamin än den rekommenderade dagsdosen mellan augusti - maj.

Forskning har visat att vi behöver 20 minuter solljus av UVB-strålarna per dag året runt för att må riktigt bra. 55 minuter i solrummet motsvarar 20 minuter i naturligt solljus mitt på dagen i juni och juli. Många av Sommarpalatsets kunder har känt omedelbar effekt och förnyad energi redan efter ett solpass men självklart är återkommande solning att föredra för hälsan. Det räcker inte att bara ta en vitamin ur vitaminburken för att få effekt...!

Om D-vitamin

När du exponerar huden för UVB-strålning från solen bildar kroppen D-vitamin. D-vitamin behöver vi för att kalcium ska kunna tas upp av tarmen och därigenom kunna bygga upp och bibehålla ett starkt skelett.
Forskning visar att brist på D-vitamin kan leda till trötthet, depression, ökat sötsug, ökat sömnbehov, sämre immunförsvar och hjärtsjukdomar.
Ny forskning har även visat koppling mellan D-vitaminbrist och flera olika cancerformer.
D-vitaminbrist är näst intill en folksjukdom i Norden idag men i och med att det är en tyst åkomma som inte ger några tydliga symptom kan det vara svårt för läkare att diagnostisera den. 
Med ökat D-vitaminintag skulle fler må bättre i sin vardag. Det har visat sig att regelbundna besökare i Suntech Groups solrum i mindre utsträckning drabbas av nedstämdhet och depressioner och att sjukskrivningar har minskat med upp till 25 % då ökat D-vitaminintag stärker immunförsvaret!
(Läs gärna mer om D-vitaminbrist på bl.a. 
http://illvet.se/manniskan/halsa/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar & http://www.halsosidorna.se/Dvitamin.htm)
Man kan även få i sig D-vitamin via kosten men p.g.a. att näringsinnehållet i vår mat har minskat radikalt de senaste 30 åren krävs det så mycket mer volym mat för att uppnå rätt nivåer. Man behöver i så fall t.ex. dricka 13 liter mjölk/dag eller äta 35 ägg/dag för att få i sig tillräckligt med D-vitamin!